üstün bakırcılıkÜstün Bakır (Ali Üstün ve Oğulları)



Atölyemiz, 1960 yılında altın bir bilezik olan "babadan oğula geçen bakırcılık" sanatıyla faaliyetine başlamıştır. İlk açıldığı yıllarda ağırlıklı olarak mutfak eşyaları üzerine çalışmıştır.

Daha sonraki yıllarda bakır cami, minare, minber ve büro alemi üretimi, hediyelik bakır eşyalar, kapı dekorasyon, şömine restorasyon, turistik otellerde kapalı yüzme havuzu, kubbe, çatı izolasyonu, döküm kapı tokmakları, mihrap şamdanları imalatı ile hizmetlerini zenginleştirmiştir.

Amacımız, sunmuş olduğumuz hizmeti karşılıklı saygı ve hoşgörü içerisinde daima daha ileriye ve daha iyiye götürmektir. Kendi kültürümüzü ve sanatımızı gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktarmaktır. Bizler de BAKIRCI olarak bu ülkeye bir katkıda bulunabiliyorsak ve ekmeğimizi buradan temin edebiliyorsak, en bahtiyar biziz.


Saygılarımızla.


Kubbe Alemi Nedir ?

Kubbe Alemleri  güzel görünmenin yanısıra mimari bir mecburiyetin neticesi olup, kurşun levhaların tepedeki birleşme noktasını örterler. Estetik açıdan da dikkati tepede toplayıp, sanki kubbe veya minare semaya yükseliyormuş gibi bir his verirler. Kubbe ve minarelerin Alemleri binanın büyüklüğüne uygun bir şekilde yapılır.

Türk ve İslam sanatında cami, türbe, medrese tipi kubbeli inşa edilen mekanların minarelerinin üst kısımlarına sancak yerleştirilen bölgeye kubbe alemi denilmektedir. Bayrak, sancak ve aynı zamanda bir kavim ya da topluluğun belirtilmesi için de kullanılan bir terimdir. Arapça “Sancak” anlamına gelir. Toplulukların bir araya geldiği bu sancaklarda birliği temsil etmektedir. Türkler tarihte ilk olarak Alem olarak at kuyruğu, boynuz, kurt suretleri ve hilal motiflerini kullanmıştır.

Osmanlılar ise beyaz, kırmızı, yeşil ve sarı başta olmak üzere çeşitli renklerde sancak kullanmışlardır. Fakat Osmanlılar kullandıkları bu sancaklara “Alem” demişlerdir. Tarihte kullanılan ilk Osmanlı sancağı, Seçluklu Sultanı Alaeddin tarafından Osman Gaziye gönderilen sancaktı ve Alem beyaz renkli olduğu için sancak da beyaz renkteydi.

Kubbe Alemi Çeşitleri;

Alem, görsellikten ziyade cami mimarisinin en önemli parçalarından birisidir. Kubbe alemi şekil olarak genellikle yuvarlak bir parçanın etrafına kıvrılmış bir boynuz ve hilal simgesinin yerleştirilmesi ile birlikte üretilir.

Güzel bir görünüm ile birlikte manevi açıdan da camilerimize değer katan Kubbe alemi parçaları günümüzde uygulanacak olan camilerin mimari yapısına uygun şekilde ölçülerden üretilebilmektedir. Alemin tasarımında en fazla dikkat çeken kısım ay kısmıdır. Boynuz, hilal, nal, yaprak gibi diğer dikkat çekici motifler de alem tasarımlarında ön plana çıkabilmektedir. Alemler ülkemizde uygulanan minarenin yapısına ve caminin yapısına göre farklı çeşitlerde karşımıza çıkabilmektedir.

 

Cami Alemi Nedir ?

Alem nedir?

 Türk İslam mimarisinde cami, medrese ve türbe gibi benzeri yapıların yüksekte bulunan kısımlarının (kubbe ve minare külahları) üzerine takılan, farklı şekillerdeki süslemelerdir. Ayrıca, minberler ve şadırvanlar gibi mimari formların çatıları üzerine süs veya mimari unsur olarak yerleştirilen tepeliklerdir.

 Alem, aynı zamanda Osmanlılarda, silah olarak kullanılan bir çeşit baltadır. Farklı şekilleri vardır. Uçları dar yüzlü bir kama veya süngü şeklinde mızrak gibi uzun saplı bir silah olup, mızrak vazifesi de görür.

 Tarihi gelişim aşamasında bazılarının üzerinde  altın veya gümüş  kakma lı yazılara ve süslemelere rastlanmıştır. Alemlerin geçmişten günümüze, uçları sivri ay şeklinde yukarı doğru, uçları yukarı ve iki yana doğru sivrilen, ucu konik gibi genişten dara doğru sivrilen birçok çeşidi bulunmaktadır.

 Alemler, çeşitli madenlerden üretilebilmektedir. Yüzeyine farklı kaplamalar kullanılabilmektedir. Parlaklığını uzun süre koruyabilecek bazı işlemlere tabi tutulurlar. Üzerine monte edilecek yapıların büyüklüğüne göre farklı alem ölçüleri bulunmaktadır.

Alemler, Cami mimarisindeki en kıymetli detaylardan biridir.

 

Cami Alemi, Kubbe Alemi, Minare Alemi, Şadırvan, Bakırcı, Bakır Süs Eşya



ÜSTÜN BAKIR - Ali Üstün ve Oğulları

Ali Üstün ve Oğulları